Programma 2017

Op zaterdag 9 september a.s. vindt de Open Monumentendag De Bilt 2017 plaats. Het thema van dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en ook volksvermaak. Het is verbonden met diverse gebouwen zoals boerderijen, kloosters en tuinderscomplexen, molens en buitenplaatsen. En last but not least , uiteindelijk komen alle boeren, burgers en buitenlui zelfs weer samen op een begraafplaats…

Wat er op 9 september in het kader van de Open Monumentendag De Bilt allemaal te doen is, valt te lezen in het programma. Je kunt het hier downloaden. Het programma is daarnaast op te halen bij onder meer het Gemeentehuis van De Bilt, bibliotheek Het Lichtruim, in diverse winkels en op de dag zelf bij alle deelnemende monumenten en overige locaties:

Open Monumentendag De Bilt wordt dit jaar om 10.00 uur geopend door Sjoerd Potters, burgemeester van De Bilt, op buitenplaats Rustenhoven in Maartensdijk. Muzikale omlijsting is er van het inmiddels vertrouwde smartlappenkoor ‘Sterk Spul’. Op vrijwel alle bovengenoemde monumenten vinden er rondleidingen plaats en is er live muziek aanwezig. Op gemeentehuis Jagtlust wordt de eerste rondleiding om 11.00 gegeven door de burgemeester. Bijzonder is de boerenlunch met theatrale en muzikale omlijsting bij molen De Kraai. De lunch start om 12.30 uur.

Opnieuw is er een fietsroute uitgezet die langs deze maar ook andere monumenten, musea en tuinen leidt. De fietsroute is binnenkort hier te downloaden en eveneens verkrijgbaar bij het gemeentehuis, de bibliotheek en diverse winkels. Pak de fiets en geniet van het moois dat De Bilt te bieden heeft! De route voert onder meer langs:

  • De (kruidentuin) van Landgoed Eyckenstein (Maartensdijk)
  • Het door Pieter Copijn ontworpen doktershuis (Maartensdijk)
  • Villa Kweekzicht (Groenekan)
  • Zorgboerderij Nieuw Bureveld (De Bilt)

De fietsroute kun je hier vast downloaden.

Uiteraard wordt de Open Monumentendag De Bilt ook dit jaar muzikaal omlijst. Meer over de muziek lees je binnenkort op de website.