De Woudkapel

De Woudkapel deed in 2015 meer aan de Open Monumentendag De Bilt.

Op de kruising van twee typische Bilthovense lanen, de Beethovenlaan en de Sweelincklaan, staat, een beetje verscholen achter bomen en struiken, De Woudkapel. Van buiten is dit kleine kerkje niet direct opvallend, maar wie er binnen stapt, wordt direct geraakt door de bijzondere sfeer die er heerst. Het gebouw is sober, maar met veel gevoel voor vakmanschap gebouwd. Wie eenmaal binnen goed om zich heen kijkt, ontdekt er steeds meer bijzondere elementen.

De Woudkapel is in 1924 gebouwd naar ontwerp van dr. ir. George Willem van Heukelom (1870 – 1952). Van Heukelom werd vooral bekend door het NS-gebouw in Utrecht, ook wel bekend als HGB III of De Inktpot en als ontwerper van verschillende NS-stations, zoals dat van Maastricht. Hij was als architect verantwoordelijk voor grote restauraties aan de Martinitoren in Groningen en aan de Domkerk in Utrecht.

Van Heukelom en zijn vrouw, de pianiste en componiste Henriëtte van den Brandeler maakten begin jaren twintig deel uit van een groep vrijzinnige predikanten, dichters, filosofen en kunstenaars. Aanvankelijk vonden regelmatig bijeenkomsten plaats in hun huis ‘Woudzang’. Toen er behoefte ontstond aan een eigen ruimte, ontwierp Van Heukelom in zijn avonduren De Woudkapel, die in 1924 werd ingewijd als vrijzinnige protestantse kerk, bestuurd door een vereniging.

De Woudkapel, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, wordt gekenmerkt door harmonie tussen metsel- en houtwerk. Boven de voormalige hoofdingang, is in baksteen het woord ‘vrede’ gemetseld. De glas-in-lood ramen van Jan Schouten laten bewust weinig licht door om zo een soort van clair-obscur te bewerkstelligen. Karakteristiek in het interieur zijn de bakstenen bogen: deze zetten zich voort in de galerijen aan beide zijden. Er zijn nog een paar door van Heukelom ontworpen meubels aanwezig, in dezelfde sobere stijl als het gebouw. In De Woudkapel paste van Heukelom veel materialen toe die ook in het HGB III gebruikt zijn: spoorrails als fundament, stalen kozijnen, geglazuurde bakstenen en tegels in oker, warmbruin en kopergroen. Het Spoorwegbouwbedrijf, de werkgever van Van Heukelom, die zelf alle werk voor De Woudkapel in zijn vrije tijd deed, trad op als aannemer. Rijk werden ze er niet van want De Woudkapel werd, inclusief materiaalkosten, gebouwd voor 28.000 gulden.

In 2012 werd De Woudkapel aangepast aan de eisen van deze tijd door architect (en Woudkapel vriend) Jaap Oprel. Met een grote en kleine zaal, een royale hal en een professionele keuken is De Woudkapel naast een bijzonder monument ook een gebouw van deze tijd. Alle ruimtes worden regelmatig verhuurd en sinds eind 2013 is De Woudkapel door de Gemeente De Bilt aangewezen als een van de officiële trouwlocaties.

De Woudkapel staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

Terug

Woudkapel1

Kern
Bilthoven

Adres
Beethovenlaan 21, 3723 JG Bilthoven

Type monument
Religieus erfgoed

Status monument
Gemeentelijk monument

Functie
Kerk

Jaartal
1924

Architect
G.W. van Heukelom

Website
www.woudkapel.nl

Website
secretaris.woudkapel@gmail.com