Voormalige Kees Boekeschool

Aan de Frans Halslaan nummer 68 te Bilthoven ligt het pand van de voormalige Kees Boekeschool. Een pand uit 1928 met aan één zijde een kenmerkende ronde gevel met veel vensters. Het pand, in eerste instantie bekend als Gebouw voor Gemeenschapsontwikkeling, is een ontwerp van architect Röntgen; zoon van de bekende componist.De leerlingen op de school werden (en worden) ‘werkers’ genoemd en om die reden stond de school al snel bekend als de Werkplaats. Later werd dat officieel Werkplaats-Kindergemeenschap. In 2006 vertrok de Werkplaats naar een nieuwe locatie, gelegen aan de Kees Boekelaan te Bilthoven. De oude Werkplaats werd in 2001 officieel een Rijksmonument.

De voormalige Kees Boekeschool was in sepetmber 2016 te bezoeken in het kader van de Open Monumentendag De Bilt. Gedurende de dag zijn er rondleidingen in de oude Werkplaats. Schoolkinderen zorgen voor muzikale omlijsting.

Karel Beesemer, destijds als oud-wethouder betrokken bij de monumenten in de gemeente De Bilt en daarna zo’n vijf jaar voorzitter van het Comité Open Monumentendag De Bilt, werd vorig jaar geïnterviewd door OogopDeBilt; het interview is hier te lezen.

Meer informatie over de voormalige Kees Boekeschool is te lezen in het artikel van historische vereniging D’Oude School.

Terug

Werkplaats Kindergemeenschap Röntgen

Kern
Bilthoven

Adres
Frans Halslaan 68, 3723 EH Bilthoven

Type monument
Schoolgebouw

Status monument
Rijksmonument

Functie
Kantoorpand

Jaartal
1928

Architect
Julius Röntgen