Landgoed Sandwijck

In de 17e eeuw werden de gronden van de voormalige kloosters eigendom van rijke burgers. Zij bouwen hierop hun buitenplaatsen. Sandwijck is een voormalige kloosterboerderij die rond 1770 werd vervangen door een buitenhuis met bijbehorende tuin. In 1846 werd het huis aan de achterzijde vergroot. In 1875 volgde een ingrijpende verbouwing waarbij de voorgevel haar huidige vorm kreeg. Het pand bleef door adellijke families bewoond totdat de Rijksuniversiteit het landgoed in 1963 kocht. Zij had de bedoeling hier haar botanische tuin te vestigen. Die plannen gingen niet door en huis en tuin raakten ernstig in verval. In de tachtiger jaren voorkwam een kraakgroep dat het huis onbewoonbaar werd. De huidige woongroep komt hieruit voort. In 1990 werd het huis gerestaureerd. Een andere werkgroep van burgers ontfermde zich over het park en zorgt nog steeds voor het onderhoud, dat inmiddels eigendom is van Het Utrechts Landschap. Het park heeft een rijke geschiedenis. Rond 1800 moet er al een tuin aanwezig zijn geweest. Ook de kapel achter in het park was er toen al. In 1833 werd de tuinaanleg gewijzigd door landschapsarchitect Van Lunteren. Uit die tijd stamt de slingerende waterpartij door het park. Interessant is de pergola achter het huis. Die lijkt van hout, maar is van cement gemaakt.

Op landgoed Sandwijck zijn op Open Monumentendag twee rondleidingen waarin uitgebreid over het landgoed wordt verteld. De rondleidingen starten vanaf de parkeerplaats op Sandwijck om 11.15 en 14.15 uur. Voor de goede orde: het huis zelf is niet te bezoeken.

Kijk voor mooie foto’s van Sandwijck op de site van DeBiltinBeeld.nl.

Terug

Sandwijck

Kern
De Bilt

Adres
Utrechtseweg 305, 3731 GA De Bilt

Type monument
Kasteel of buitenplaats

Status monument
Rijksmonument

Functie
Woonhuis

Jaartal
1770

Architect