Renova

Het Lectorium Rosicrucianum ofwel de Internationale School van het Gouden Rozenkruis is opgericht in 1924. Zij volgt de lijn van vele voorgaande Gnostieke Broederschappen en heeft haar oorsprong in het geestelijk testament van de Klassieke Rozenkruisers ut de 17e eeuw.

Gnostiek komt van het woord ‘gnosis’ dat de innerlijke kennis aanduidt – ook wel omschreven als ‘het weten van het hart’ – die iedere mens de mogelijkheid biedt de binding te herstellen met het oorspronkelijk, goddelijke levensveld. Het Lectorium Rosicrucianum wijst haar leerlingen door middel van de zogenaamd Universele Leer deze weg. Deze Universele Leer is de basis van vele grote Godsdiensten, geestelijke stromingen en mysteriescholen door alle eeuwen heen.

In 1946 kochten de Rozenkruisers landgoed ‘Elckerlyk’, het als kunst en architectuur bedoelde instituut in de bossen van Lage Vuursche dat door de Nederlandse architect H. Th. Wijdeveld in 1936 gebouwd werd maar door de Tweede Wereldoorlog nooit goed van de grond is gekomen. ‘Elckerlyc’ werd door de Rozenkruisers omgedoopt tot ‘Renova’ en in de loop der jaren is het complex uitgebreid tot haar huidige vorm met als belangrijkste bouwstuk de ronde tempel, gelegen op een verhoging en omringd door water.

In 2016 was Renova voor het publiek toegankelijk in het kader van de Open Monumentendag De Bilt.

De Rozenkruisers voeren op het eigen terrein een mooie, rijk gesorteerde eigen boekwinkel. Voor liefhebbers van onder meer spiritualiteit, oude culturen, oosterse filosofie, mystiek en de Rozenkruisers, aan aanrader.

Terug

IMG_3035

Kern
Bilthoven

Adres
Maartensdijkseweg 1, 3723 MC Bilthoven

Type monument
Schoolgebouw

Status monument
Geen status

Functie
Conferentieoord, school en tempel van de Rozenkruisers

Jaartal
1936

Architect
Hendrik Wijdeveld

Website
http://www.rozenkruis.nl/renova