Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand

Architect Hermans Kroes en Zoon uit Amersfoort ontwerpt de kerk, die in 2015 meedeed aan de Open Monumentendag De Bilt, in kruisvorm. Op 1 mei 1925 wordt de eerste steen gelegd, op 10 mei 1926 wordt de kerk ingewijd. De vormgeving en detaillering van de kerk zijn beïnvloed door de Amsterdamse School, een stroming in de Nederlandse architectuur tussen 1910 en 1930. Kenmerkend is het gebruik van baksteen in verschillende kleuren en afmetingen voor zowel de constructie als de versiering van het muurvlak van de binnen- en buitenkant van een gebouw. In het interieur is veel gebruik gemaakt van verglaasde baksteen. De kerk heeft een mooi koepelvorming bakstenen gewelf. In 1965 vindt een verbouwing plaats onder supervisie van Dom van der Laan. Het huidige altaar is een ontwerp van zijn hand.

Voor de aangrenzende begraafplaats zijn de oorspronkelijke zandduinen afgevlakt. Karakteristiek is de aanwezigheid van diverse bomen, zoals de grove den. Het oudste graf dateert van 1924. Bijzondere graven zijn de grafheuvel met dubbele bronzen deur van de familie van der Aa, het graf van de familie Nelissen, bestaande uit een half cirkelvormige lage bakstenen muur waarbinnen drie hardstenen Romeinse sarcofagen en het graf van de in 1943 overleden drie maanden oude Emmanuel Kuitenbrouwer, voorzien van een houten paneel. Ook liggen er enkele bekende kunstenaars zoals Otto van Rees, Koos Verzuu en Piet Jongblut.

In de loop der tijd hebben, veelal door bemiddeling van de St. Bernulphus Stichting voor Kerkelijke kunst, verschillende kunstenaars de kerk van de OLV Parochie met kunstwerken verfraaid. Te bezichtigen zijn de gebrandschilderde ramen van Willem Mengelberg, schilderkunst van o.a. Matthieu Wiegman (secco techniek), Lambert Simon, Jaap Mes en Otto van Rees. Bijzonder zijn de terracotta beelden van Adam Winter. Tevens zijn er werken van de edelsmeden Nico Witteman, Jan Noyons, Leon Brom, Jan Brom, Gijs Romme. André Volten ontwierp het huidige doopvont.

Terug

OLV1

Kern
Bilthoven

Adres
Gregoriuslaan 8, 3723 KR Bilthoven

Type monument
Religieus erfgoed

Status monument
Gemeentelijk monument

Functie
Kerk

Jaartal
1926

Architect
H. Kroes en Zoon

Website
www.olvbilthoven.nl