Molen Geesina

Molen Geesina is op 7 april 2018 opnieuw geopend!

Over het bouwjaar van de Geesina bestaat wat onduidelijkheid. Bronnen spreken van 1843, maar op de kap van de molen staat het jaartal 1853. Hoe het ook zij, de molen heeft vanaf het midden van de 19de eeuw de omgeving gedomineerd. De romp is gemetseld van brons- tot roodkleurige ijsselsteentjes, een baksteen die je niet veel ziet. De lage stellingmolen had in die tijd maar liefst vier koppels molenstenen.

In 1870, werd op een paar honderd meter afstand fort Ruigenhoek gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat bracht de verordening met zich mee dat er vanwege een vrij schootsveld in de omgeving alleen houten bouwsels waren toegestaan die in tijden van oorlog snel konden worden weggehaald. Voor de uit steen opgetrokken Geesina, die toen nog Molen De Groene Kan heette, werd blijkbaar een uitzondering gemaakt.

Rond 1930 werd de molen buiten bedrijf gesteld.  In 1939 werd echter gestart met een omvangrijke restauratie van De Groene Kan, mede mogelijk gemaakt door de spaarzaamheid van Geesina, de vrouw van molenaar Abraham Schuurman. De molen kreeg daarna de naam Geesina. In 1941 was de opening en gedurende de oorlog heeft de goed uitgeruste Geesina heel veel gemalen. Na de oorlog ging Schuurman echter weer verder met malen in De Bilt en kwam de molen weer stil te staan.

In 1968 werd de Geesina opnieuw gerestaureerd. Na deze restauratie is er in het begin weer veel met de molen gemalen, ook ’s avonds en ’s nachts omdat er geen motoraandrijving meer was voor de molenstenen en men dus weer helemaal van de wind afhankelijk was. Na enkele jaren werd dat al snel minder en is de molen tot 1980 nog slechts sporadisch in bedrijf geweest.

Begin jaren 90 was de molen weer aardig in verval geraakt. In juni 1998 is de molen overgegaan naar Stichting de Utrechtse Molens. In augustus 2000 geeft die stichting het startsein voor de restauratie. In het kader daarvan werd op 30 januari 2001 de kap van de molen gehaald. Kort daarna gaat de stichting failliet en in 2005 gaat het beheer van de Utrechtse Molens, waaronder de Geesina over naar de Stichting Het Utrechts Landschap. Een aantal jaren gebeurde er niets maar in het voorjaar van 2010 kwam het bericht dat de stichting besloten had de Geesina niet te restaureren omdat de staat van de romp erg slecht zou zijn en de molen te zeer bekneld lag tussen twee privé woningen.  Mede op aandringen van Groenekanners en Het Groenekans Landschap en vanwege het feit dat er nog subsidiegelden beschikbaar waren is het restauratieplan alsnog uitgevoerd.

Lees hier meer over de molen en zijn geschiedenis.

Terug

Geesina5

Kern
Groenekan

Adres
Ruigenhoeksedijk 32, 3737 MN Groenekan

Type monument
Molen

Status monument
Rijksmonument

Functie
Molen

Jaartal
Vermoedelijk 1843

Architect

Website
www.geesina.nl

Website
info@geesina.nl