Langhuisboerderij Maartenshoeve

Aan de Dr. Welfferweg 114 te Westbroek staat de langhuisboerderij Maartenshoeve. De boerderij was tijdens de Open Monumentendag 2015 te bezoeken.

In 1974 vond een interne verbouwing plaats. In 1980 werd de boerderij wederom verbouwd. Bij deze verbouwing werden de paardenstal en het aangebouwde stoephok afgebroken. Eind jaren negentig vond de laatste verbouwing plaats.

De langhuisboerderij heeft een overstekend rieten zadeldak, dat aan de achterzijde is afgewolfd. In het dakvlak zij enkele vensters geplaatst. De gevels zijn voorzien van een plint die is uitgevoerd in een donkerder baksteen.

De vier schuifvensters op de eerste laag zijn voorzien van groen geschilderde luiken.

Langs de dakrand is een fraai gesneden windveer met een zogenaamde ‘makelaar’ in de top aangebracht.

Zowel in de linker-, rechter- als de achtergevel zijn mestdeuren aangebracht. Met name de achtergevel is zeer gaaf en heeft de kenmerkende indeling van de langhuisboerderij met de dubbele deeldeuren in het midden en de staldeuren aan weerszijden. Het venster links boven de staldeur is speciaal aangebracht om de knechtenkamer van meer licht te voorzien.

De schouw in de woonkamer is vermoedelijk origineel. De schouw is voorzien van witte en roodbruine tegels, zogenaamde schildpadtegels, en twee zeer fraai uitgevoerde tableaus met onder meer een boerin met een rund en een boer met een paard.

Op het erf treft men diverse schuren, een gietijzeren toegangshek, fruitbomen, een buxushaag en een ligusterhaag aan.

Terug

Maartenshoeve1

Kern
Westbroek

Adres
Dr. Welfferweg 114, 3615 AR Westbroek

Type monument
Boerderij

Status monument
Gemeentelijk monument

Functie
Woonhuis

Jaartal
1874

Architect