Landgoed Oostbroek

Boeren, burgers en… monniken. De geschiedenis van landgoed Oostbroek begint in het jaar 1122. Bisschop Godebald liet in dat jaar de Kromme Rijn afdammen bij Wijk bij Duurstede. De rivier veranderde in een kleine stroom, waardoor het makkelijker werd om de waterhuishouding in het nog altijd moerassige gebied te regelen. Zo konden de monniken het gebied rond de Kromme Rijn omvormen tot landbouwgrond en stichtte de bisschop een Benedictijner klooster, waar nu in het landhuis(1887) het kantoor van Utrechts Landschap is gevestigd.

Alles wijst nog op de vroegere aanwezigheid van de monniken. Bezoek de eigentijdse kloostertuin,  de hoogstamboomgaard en zie langs de kloostermuur het leifruit groeien. Ook een kruidentuin met vlindertuin ontbreekt niet. Vrijwilligers van Utrechts Landschap beheren op nostalgische wijze de kloostertuin.

Meer informatie over het landgoed en de natuur vindt u hier.

Zaterdag 9 september
Geniet van 11.00-16.00 met het hele gezin van een streekmarkt met heerlijke lokale producten rond ’t winkeltje van Oostbroek. Er zijn tevens activiteiten voor kinderen. In het opengestelde landhuis verzorgt Krulmuziek om 13.00 en 14.30 uur een gratis interactieve kindervoorstelling: ‘Boeffie trommelt’. Voor deze populaire voorstelling kunt u alvast reserveren op de site van het Utrechts Landschap. Daarnaast kunt u mee met de rondwandeling ‘De rol van bomen in mythen en volksgeloof’ over het landgoed, onder leiding van IVN-gids Christien Hidding.

Zondag 10 september
Exclusief voor Beschermers van Utrechts Landschap is er een uniek arrangement samengesteld in het weekend van Open Monumentendag. Zondag 10 september van 11.00 – 14.00 uur zijn Beschermers welkom op landgoed Oostbroek. Het programma kunt u hier bekijken.

Terug

Oostbroek2

Kern
De Bilt

Adres
Bunnikseweg 39, 3732 HV De Bilt

Type monument
Kasteel of buitenplaats

Status monument
Rijksmonument

Functie
Hoofdkantoor van het Utrechts Landschap

Jaartal
1887

Architect
Park: I.H.J. van Lunteren

Website
https://www.utrechtslandschap.nl/oostbroek