Landgoed Eyckenstein

In 2018 ligt, in het verlengde van het landelijke thema IN EUROPA,  de aandacht op het Springerpark van Eyckenstein.  Het park, dat direct achter het landhuis ligt, is een ontwerp van de bekende tuinarchitect Leonard Anthony Springer. Het in 1881 aangelegde park is in Engelse landschapsstijl, met golvende lijnen, doorzichten, boompartijen, groepen heesters, grasvelden en waterpartijen.

Vanuit het huis zijn er zichtassen en doorzichten aangebracht. Oude elementen van het sterrenbos uit 1790 zijn opgenomen in het Springer ontwerp. Sommige verdwenen lanen verraden hun vroegere bestaan alleen nog door de loop van een rij oude eiken. De vijver van het oude ontwerp is vergroot en heeft een andere vorm gekregen. Met de gebogen lopende paden, is het telkens weer een verrassing wat er om de bocht te zien is. Het park gaat geleidelijk over in het parkbos met een vergelijkbare stijl. Voor meer informatie zie ook de website van Landgoed Eyckenstein.

Op 8 september 2018 zijn er rondleidingen, is er muziek en wordt er geschilderd in het park.

 

Archief:

Op de oude moestuin van Landgoed Eyckenstein staan oude kassen en een oranjerie. In de eerste helft van 2015 zijn de kassen met financiële steun van vele fondsen (onder meer Provincie Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds) gerestaureerd. Tijdens de Open Monumentendag 2015 werden de gerestaureerde kassen officieel in gebruikgenomen door Otto van Boetzelaar, eigenaar van Eyckenstein en tuinder Luuk Schouten. De (kruiden)tuin van Eyckenstein was tijdens de Open Monumentendag van 2017 te bezoeken. Over de tuinderij van Eyckenstein zeggen de beheerders: “Tuinderij Eyckenstein is een ‘levend’ monument, we houden niet alleen een daadwerkelijk monument in stand, maar zorgen ook voor verbinding tussen boeren en burgers en we laten zien hoe je dat op een bedrijfseconomische manier kan doen”.

Adres tuinderij: Dorpsweg achter nummer 264, Maartensdijk.

Eyckenstein wordt particulier bewoond en is daarom niet open voor publiek. Wel kan er heerlijk gewandeld worden in de Eyckensteinse bossen, die deel uitmaken van de Utrechtse Heuvelrug.

Leuk om te bekijken: filmpje van NTR Academie over Eyckenstein.

 

 

Terug

Eyckenstein1

Kern
Maartensdijk

Adres
Dorpsweg 193, 3738 CD Maartensdijk

Type monument
Kasteel of buitenplaats

Status monument
Rijksmonument

Functie
Woning

Jaartal
Huis is gedateerd 1809; eerste bouw vermoedelijk rond 1600

Architect

Website
www.eyckenstein.nl

Website
otto@eyckenstein.nl