Gemeentehuis Jagtlust

Van oorsprong hoorde het terrein van Jagtlust tot het grondgebied van het Klooster Oostbroek. Na de Reformatie wordt het voormalige kloosterbezit in 1642 verkocht aan Johan van der Nijpoort. Meer dan een eeuw later in 1762 werd Cornelis van der Hoop eigenaar van het al bestaande Buiten en vanaf die tijd wordt het Jagtlust genoemd.

Het huis werd diverse malen vergroot en verfraaid.  De huidige vorm kreeg Jagtlust in 1892 toen J. Boissevain eigenaar werd. In 1928 werd het landgoed aangekocht door de gemeente De Bilt. Na een grootscheepse verbouwing werd het hoofdhuis in 1932 als gemeentehuis in gebruik genomen.

Tijdens de Open Monumentendag 2017, zaterdag 9 september, is Jagtlust te bezichtigen van 10.00 uur tot 16.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven, waarbij burgemeester de Biltse Sjoerd Potters de eerste rondleiding zal verzorgen van 11.00 tot 12.00 uur.

In de Oude Raadszaal op de bovenverdieping zullen doorlopend historische films worden vertoond over De Biltsche Grift en het Bilts Hoogkruis.

Klik hier voor een filmpje over Jagtlust. Een artikel van Historische Vereniging D’Oude School over Jagtlust vind je hier.

Terug

Jagtlust

Kern
Bilthoven

Adres
Soestdijkseweg Zuid 173, 3721 AB Bilthoven

Type monument
Kasteel of buitenplaats

Status monument
Geen status

Functie
Gemeentehuis

Jaartal
1892

Architect