Huize Gaudeamus

Gedurende de dag worden er rondleidingen gegeven. Mieke Snoeck bespeelt haar Keltische Harp tussen ca 11.00 en 13.00 uur

 

Huize Gaudeamus – een muziekhuis vol verhalen

Huize Gaudeamus zet opnieuw haar deuren open om de verhalen achter dit karakteristieke muziekhuis hoorbaar en zichtbaar te maken. Het muziekhuis is niet alleen internationaal vermaard als ontmoetingsplaats voor culturele en muzikale verkenningen. Minstens zo indrukwekkend is het verhaal achter het huis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals ook tijdens de rondleiding verteld zal worden, is het huis  een onderduikadres voor Walter Maas. Hij verblijft drie maanden lang zonder daglicht in een hok onder het dak. Later wordt het huis door de Duitsers gebruikt als commandopost voor de 2e compagnie radiotelegrafie. Deze was gelegerd in diverse bunkers in de Gerard Doulaan. Deze bunkers zijn deels nog vanaf de weg zichtbaar.

Huize Gaudeamus is  gebouwd in 1924 in de stijl van de Amsterdamse school, een vormtaal die verwant is met de Art Deco. De architect is Frantz Edvard Röntgen (1904-1980). Hij is de zoon van componist Julius Röntgen. Frantz ontwerpt het huis in zijn 18e levensjaar. Omdat het huis oorspronkelijk achter de duinen zou worden gebouwd ontwerpt Frantz een dominerend hoog puntdak, zodat in de bovenste kamer over de duinen heen naar de zee kan worden gekeken. De karakteristieke ronde vorm aan de zijkant van het huis komt voort uit de wens van Julius om een muziekkamer in het huis te creëren. In 1999 is het huis ingrijpend gerestaureerd. In het interieur is een aantal oorspronkelijke elementen behouden, waaronder de trap in de centrale hal.

Het Componeerhuisje

Frantz ontwerpt in de tuin een atelier voor hemzelf. Later is door de jaren heen het huisje regelmatig door componisten gebruikt en wordt er de naam van Het Componeerhuisje aan gegeven. Het is een gemeentelijk monument.

Amandelmelk

Na de dood van Röntgen wordt Huize Gaudeamus verhuurd aan de uit Duitsland gevluchte joodse textielingenieur Walter Maas. Als de Jodenvervolging in Nederland in alle hevigheid losbarst, duikt  Walter ruim drie maanden onder in het huis in een hok onder het dak, zonder daglicht.  Daarna, als de Duitsers het huis vorderen heeft hij op tal van adressen ondergedoken gezeten. De onderduikplaats van Walter Maas wordt nog met regelmaat bezocht. Het oorlogsverleden hebben Walter en zijn broer Ernst Maas vastgelegd in het boekje “Amandelmelk” dat in Huize Gaudeamus verkrijgbaar is.

In die tijd heeft Walter zich voorgenomen om iets terug te doen aan Nederland als hij de oorlog zou overleven. Toen Julius Röntgen, de zoon van, na de oorlog aan Walter Maas vroeg of hij een concert mocht geven in de muziekzaal, om de traditie van zijn vader voort te zetten, ontstaat het nieuwe muziekverhaal. In 1949 weet Walter het pand in eigendom te verwerven en kort daarna in 1951 richt hij de Stichting Gaudeamus op: “de stichting ter bevordering van de hedendaagse muziek’.

Het pand is in beheer bij Stichting Walter Maas.

 

Terug

Huize Gaudeamus topgevel

Kern
Bilthoven

Adres
Gerard Doulaan 21, 3723 GW Bilthoven

Type monument
Monument van ontspanning

Status monument
Rijksmonument

Functie
Muziekhuis

Jaartal
1924

Architect
Frantz Röntgen

Website
www.gaudeamus.nl