Oud Gemeentehuis Maartensdijk

Het voormalige gemeentehuis van Maartensdijk deed in 2015 mee aan de Open Monumentendag De Bilt.

Het gemeentehuis Maartensdijk is sinds 2001 niet meer als zodanig in gebruik. In dat jaar vond de samenvoeging met gemeente De Bilt plaats.

Lees hieronder meer informatie over het voormalige gemeentehuis van Maartensdijk.

Het was oorspronkelijk een vroeg 17e eeuwse hofstede c.q. herberg. Eigenaar was Wouter van Overeem en in 1718 schonk hij de Tollacker aan zijn kinderen. Een van zijn dochters, Catharina, trouwde met dominee Paulus Bonnet en in 1812 is de Tollacker nog in het bezit van de familie Bonnet.

In 1881 kocht Jacob Meijers de hofstede en verhuurde het voorhuis, de herberg, aan het dorpsbestuur voor 250 gulden per jaar. In 1907 werd het voorhuis door de gemeente aangekocht van de weduwe Meijers voor 6.200 gulden.

Onder leiding van de architect D. Nierop werden het in-en exterieur volledig herzien. De kopgevels werden vernieuwd en trapgevels met ramen werden aangebracht.Ook de kamer van de burgemeester en secretaris kregen een raam aan de westzijde. De bekapping werd geheel vernieuwd. Het buitentoilet werd afgebroken en achter in het portaal werden twee privaten aangebracht. Ook de trap werd gewijzigd. Op de eerste etage werden de bedsteden verwijderd.

In 1931 werd het gemeentehuis uitgebreid en er kwamen drie glas-in-lood ramen boven de fraaie eikenhouten trapopgang. Ook werd er aan de oostzijde een bodewoning aangebouwd.

Sinds 1960 is het gemeentehuis een Rijksmonument. In 1975 vond er weer een verbouwing plaats.

Bij de herindeling in 2001 is het gemeentehuis overbodig geworden nu het gemeentehuis Jagtlust (Bilthoven) voor alle kernen gebruikt wordt.

In mei 2009 is besloten dat de kamer naast de voormalige bodewoning beschikbaar gesteld wordt aan de Historische Vereniging Maartensdijk. Het is de Raadtkamer ,vernoemd naar de vorige voorzitter en oprichtster van de HVM, mevrouw Lous de Raadt.

Twee beeldbepalende objecten zijn helaas verdwenen, de 115 jaar oude paardekastanje en de duiventil.

Terug

Gemhuis Mdijk2

Kern
Maartensdijk

Adres
Tolakkerweg 217, 3738 JM Maartensdijk

Type monument
Openbaar gebouw

Status monument
Rijksmonument

Functie
Voormalig gemeentehuis; nu o.m. in gebruik als kantorenpand

Jaartal
ca. 1600

Architect