Fort Ruigenhoek

Het fort is op Open Monumentendag geopend van 10.00-16.00 uur.

Er worden rondleidingen gegeven en rondom het fort klinkt rondom het middaguur vrolijke muziek van De Blaaskinkels

Het Fort op de Ruigenhoekse Dijk in Groenekan ligt op een onbewoond eiland met monumentale bomen en heuvels. Het is tussen 1867 en 1870 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort heeft een vierkante plattegrond met op de hoeken 4 bastions. Het bestond uit een wachthuis, een kazerne en een viertal magazijnen. In 1877-1879 werden een bomvrije kazerne, kruitkamers en extra remises toegevoegd. Ook de omwalling wordt gewijzigd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het fort voorzien van drie observatiepunten en mitrailleurschuilplaatsen. In 1939-1940 verrezen op het fort dertien betonnen groepsschuilplaatsen en drie kazematten van gietstaal. De wallen worden opnieuw aangepast. Bijzonder is dat het loopgravenstelsel nog goed herkenbaar is.

Rondom het fort zijn nog tientallen groepsschuilplaatsen te vinden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Duitsers gebruikt.

In 1995 is het fort aan Staatsbosbeheer overgedragen. Vossen, ijsvogels, dassen, vleermuizen en een reigerkolonie voelen zich er thuis. Een deel van het fortgracht is in gebruik door zwembad de kikker.

Het fort aan de Ruigenhoeksche dijk is vanaf 13 uur open. Er worden de hele middag door rondleidingen gegeven.  Bijzonder zijn de ondergrondse kruitkamers in gebouw C. De commandantsruimte en officiersruimten in het bomvrije wachtgebouw zijn ingericht anno 1940.

 

Websites:

Staatsbosbeheer

Forten

 

Terug

5277-Fort-Ruigenhoek

Kern
Groenekan

Adres
Ruigenhoeksedijk 125, 3737MR Groenekan

Type monument
Verdedigingswerk

Status monument
Rijksmonument

Functie
Fort

Jaartal
1876

Architect
onbekend

Website
www.forten.nl