Burgemeester van Heemstrakwartier

De woningen van het Burgemeester van Heemstrakwartier zijn geen monument, maar ingrijpend gerenoveerd. In verband met het sterk historiserende karakter van de renovatie besloot Comité Open Monumentendag De Bilt deze woonwijk op te nemen in het programma van 2015. Om die reden blijft het Van Heemstrakwartier op deze site terug te vinden bij de monumenten.

Lees hieronder over (de renovatie van) het Burgemeester van Heemstrakwartier.

De 195 woningen van het Burgemeester van Heemstrakwartier zijn in de periode 1949-1952 gebouwd: 90 woningen op de begane grond en 105 bovenwoningen. In de periode 1981-1982 vond een eerste renovatie plaats, waarbij vijf beneden- en vijf bovenwoningen werden samengevoegd tot vijf eensgezinswoningen. De overige 190 woningen werden aangepast aan de toen geldende voorschriften, normen en eisen.

Eind 2009 zijn de eerste gesprekken gevoerd over een tweede renovatie van het Burgemeester van Heemstrakwartier. Hierin is vastgelegd dat de wijk historiserend gerenoveerd moest worden, haar eigen karakter moest blijven behouden en waar mogelijk moest worden versterkt. Dat betekende dat er plannen gemaakt moesten worden om de woningen te ‘upgraden’ naar de eisen van de huidige tijd, maar dat de wijk en woningen de oorspronkelijke beeldkwaliteit terug moest krijgen.

Daarnaast vond Woningcorporatie SSW, die de woningen in beheer heeft, het belangrijk dat de wijk van de bewoners moest blijven. Er mochten dus geen te grote huur- en woonlastenverhogingen komen. Met deze informatie is Frans Heesen, architect van bureau Arton B.V. uit Maartensdijk, aan de slag gegaan om een plan te maken met als uitgangspunt de woningen historiserend te renoveren. Bij de planvorming zijn de oorspronkelijke bouwtekeningen zorgvuldig geanalyseerd en is onderzocht welke oorspronkelijke bouwdelen konden worden gehandhaafd. Daarnaast was onderdeel van de opgave de benedenwoningen uit te breiden van tweekamer naar driekamerwoningen. Dit resulteerde in een basisplan met ruim 22 verschillende woningtypen met vele plattegronden en varianten voor de indeling van de woningen. Bewoners konden kiezen uit verschillende woningplattegronden, verschillende indelingen voor de keuken en er was keuze uit diverse apparatuur. Voor toilet, badkamer en keuken was er een keuze uit ruim 50 verschillende soorten en kleuren tegels. Naast die individuele keuzes werden de woningen bijna helemaal vernieuwd. Ook werd er gezorgd voor nieuwe vloeren, daken en binnenmuren, nieuwe kozijnen en nieuwe installaties. De woningen werden zelfs voorzien van vloerverwarming. Daarnaast werden de woningen zo goed geïsoleerd dat ze energielabel A kregen.

Voor kerst 2012 werd de eerste woning opgeleverd door aannemer Nijhuis Bouw B.V. Na 839 dagen werken kwam op 21 december 2014 de renovatie van de 190 woningen in het Burgemeester van Heemstrakwartier tot een einde. Op deze datum kregen de laatste bewoners de sleutel van hun gerenoveerde woning.

Klik hier voor uitgebreide informatie van de architect over de recente renovatie.

Terug

Heemstra1

Kern
De Bilt

Adres
Burgemeester van Heemstrakwartier De Bilt

Type monument
Woonwijk

Status monument
Geen status

Functie
Woningen

Jaartal
2012-2014 (renovatie)

Architect
F. Heesen (architect van de renovatie)