Bunkers in Bilthoven

Op 14 mei 1940 capituleerden de Nederlandse troepen en begon de Duitse Wehrmacht zich in onze gemeente te vestigen. Vanaf 1941 vestigde de Luftwaffe zich in Bilthoven, in het gebied tussen de Rubenslaan en Kees Boekelaan. De commandobunker bevindt zich ten noordoosten van het Heidemeertje. Meer dan veertig bunkers zijn er gebouwd. In 1943 verplaatste generaal Reinhard zijn hoofdkwartier van Utrecht naar Bilthoven, immers, door de vele bomen zou  het kwartier vanuit de lucht moeilijk te zien zijn. Het General Kommando van het 88e Korps werd over drie locaties verdeeld:

Complex Jagtlust

Generaal Reinhard zelf vestigde zich in villa Bremhorst (inmiddels vernietigd). In 1943 werd het gemeentehuis gevorderd voor de administratieve en logistieke staf. Achter Jagtlust verrezen drie bunkers. Deze zijn helaas niet meer toegankelijk.

Complex Beethovenlaan

Hier waren de officieren van de 488 Korpsartillerie gelegerd. Ten zuidwesten van het kruispunt Soestdijkseweg en Beethovenlaan werd een flinke bunker geplaatst en langs de Beethovenlaan, o.a. naast de Woudkapel, nog vijf kleinere bunkers. Ook deze zijn niet meer toegankelijk.

Complex Gerard Doulaan

Hier was de 2e compagnie radiotelegrafie van de Nachrichtenabteilung 488 gevestigd. Voor de radiocentrale waren een tiental identieke betonnen bunkers gebouwd. Huize Gaudeamus was het kantoor van de commandant van de Korps-verbindingsafdeling. De bunkers zijn sinds 2000 geïntegreerd opgenomen in de villawijk en deels vanaf de Gerard Doulaan zichtbaar.

Op het terrein van Gerard Doulaan 34 staat geen bunker, maar een huisje dat gebruikt is als communicatiecentrum tussen de bunkers. Het huis werd verder als verblijfsruimte voor de manschappen gebruikt, met een woon- en slaapkamer, incl. douche, toiletruimte en keukenblok. De eigenaren hebben het huis in 1999 laten aanpassen aan de architectuur van het grote huis. Origineel zijn de (defensieblauwe) stalen openslaande deuren van de communicatieruimte en de stalen voordeur.

Het is mogelijk het huisje vanaf de oprit te bekijken. Bezichtiging binnen is niet mogelijk.

Bron: boek: Vergeten bunkers, forten in en om De Bilt en Het Duitse 88e legerkorps in De Bilt, Auteur: Drs. J.C. Brugman, Uitgave 2006 ISBN: 90 81 1082-1-2

 

Terug

bunker Jagtlust

Kern
Bilthoven

Adres

Type monument
Verdedigingswerk

Status monument
Geen status

Functie
Diverse

Jaartal
1943

Architect
Onbekend