Boerderij ‘De Hoeve’

Vanaf de Soestdijkseweg kom je via een kronkelweggetje bij de boerderij van de familie Buijs. Deze aspergekwekerij kweekt en verkoopt jaarlijks asperges in de maanden mei en juni.De asperges worden met wetenschappelijke precisie geteeld tot sterke, gezonde groente.

De boerderij staat op de voormalige hofstede De Hoeve, een hofstede die rond 1426 deel uitmaakte van klooster Vredendaal. Na een brand in 1528 werd het stadsbestuur Amersfoort eigenaar en verkocht deze in 1807 De Hoeve aan de eigenaar van Houdringe, de heer P.H. van Westreenen van Themaat. In 1842 kocht jhr. J.C.W. Fabricius van Leijenburg het landgoed. Hij liet in 1855 de boerderij slopen en opnieuw bouwen.

In 1884 wordt de hoeve verkocht aan J. de Jong van Schouwenburg; bij deze transactie wordt de hoeve definitief gesplitst van landgoed Houdringe.

Tijdens de Open Monumentendag 2017 worden er op het terrein rondleidingen gegeven en zal de boerderijwinkel geopend zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur.

In deze boerderijwinkel koopt u in september geen asperges, maar wel andere producten zoals aardappelen, eieren, wijn en ham. Vrolijke tonen klinken op het terrein als er live muziek wordt gespeeld door Jan Hagens (accordeon) en Leen de Heer (saxofoon).

Klik hier voor een leuk filmpje van RTV Utrecht over de asperges van Buijs.

Terug

Buijs

Kern
Bilthoven

Adres
Soestdijkseweg Zuid 152, 3721 AH Bilthoven

Type monument
Boerderij

Status monument
Gemeentelijk monument

Functie
Kwekerij, winkel

Jaartal
Onbekend

Architect

Website
www.aspergesutrecht.nl/