Bilts Hoogkruis

Het Bilts Hoogkruis is in 2013, het jaar dat de gemeente De Bilt zijn 900-jarig bestaan vierde, opgericht. Geen monument in strikte zin, maar wel een beeld dat verwijst naar het rijke verleden van de gemeente De Bilt. Tijdens de Open Monumentendag 2017 wordt in Jagtlust doorlopend een film over het Hoogkruis vertoond.

Een historisch document geeft aan dat een ridder uit de omgeving van De Bilt als pelgrim op weg ging naar Ierland. Daar werd hij geïnspireerd door de traditie van de Ierse kloosters en eenmaal teruggekomen in Nederland stichtte hij een klooster ten oosten van Utrecht. Vanuit Oostbroek ontstond in de loop der eeuwen De Bilt. De gemeente heeft dus Ierse ‘roots’.

Neem vooral eens een kijkje op de speciale site die gemaakt is ter gelegenheid van het Bilts Hoogkruis. Wil je nog meer weten, dan is ook het boek van Gert Landman een aanrader. Het is voor het bedrag van € 20,– te koop via de site van het Bilts Hoogkruis (of met korting tijdens de Open Monumentendag op 10 september a.s. bij het hoogkruis).

Terug

doen_biltse_kruis2

Kern
De Bilt

Adres
Van Boetzelaerpark (ingang Kerklaan), De Bilt

Type monument
Beeldhouwwerk

Status monument
Geen status

Functie
Educatie en meditatie

Jaartal
2013

Architect
Beeldhouwer Jelle Steendam

Website
www.biltshoogkruis.nl