Berg en Bosch

In 1933 opende het sanatorium Berg en Bosch zijn deuren. De zusters Dominicanessen verpleegden hier tbc-patiënten onder leiding van geneesheer-directeur dr. W. Bronkhorst. Bronkhorst was van mening dat rust en gezonde lucht voor het herstel van de patiënten essentieel was, maar zij moesten worden voorbereid op een terugkeer in de samenleving en dat kon het beste door ze aan het werk te zetten. Zo kwam het dat zij het bekende houten ADO-speelgoed gingen maken. Inmiddels is Berg en Bosch allang geen sanatorium meer, maar een bedrijventerrein. Wel een met een link naar het verleden: er zijn uitsluitend bedrijven gevestigd die actief zijn in de sectoren zorg, gezondheid en sociaal-maatschappelijke dienstverlening. In de voormalige kapel is een restaurant gehuisvest.

Er is een sterke link met het bekende ADO-speelgoed.

Wil je meer weten over het bijzondere terrein van Berg en Bosch? Klik hier voor een interessant artikel van de historische vereniging D’Oude School.

Een artikel over de museumgroep Berg en Bosch uit ‘De Biltse Grift’ van september 1993, vind je hier.

In samenwerking met de website OogopDeBilt verscheen recent een artikel over Berg en Bosch waarin Romana Engeman, voorzitter van het Comité Open Monumentendag De Bilt, aan het woord kon. Klik hier voor het desbetreffende artikel.

Terug

Berg en Bosch1 AMoes

Kern
De Bilt

Adres
Professor Bronkhorstlaan 10, 3723 MB Bilthoven

Type monument
Openbaar gebouw

Status monument
Rijksmonument

Functie
Bedrijventerrein

Jaartal
1933

Architect
B.J. Koldewey, C.M. van Moorsel en O. Schulz (tuinarchitect)

Website
www.bergenbosch.com